Dala bych recept na domácí marmeládu, ale já nemám žádný ucelený 🙂
Ty nejlepší marmelády jsou směsky z toho, co je doma po ruce. Letos jsem na zahradě měla velké nic, všechno pomrzlo, a těch pět jahod, kytičku aronie, sedm malin a pár kuliček rybízu mi začátkem léta ještě nezralé sezobali kosové. Zachránila jsem jen kompotovou misku rybízu černého. Ještě jsem měla jednu hrušku, kterou sežraly vosy, dvě jablka, které jsem dala do kečupu a pod stromem jsem našla po velkém vichru na jaře dvě nezralé švestky. A to, prosím, nepřeháním, skutečně toto je moje úroda. Naštěstí mám jahody i maliny stále plodící, takže z té druhé úrody jsem jednotlivě něco posbírala. Ještě že letos měl Kaufland dlouho slevy na broskve, meruňky, nektarinky.
Takže můj recept na marmeládu je asi takový.
Do hrnce hoď 1 kg ovoce, jeden druh musí převažovat – kvůli chuti.
Doporučená dávka cukru v návodu na sáčku želírovacího přípravku, je půl kg, ale zjistila jsem, že toho cukru stačí mnohem méně, osobně nemám ráda příliš sladké marmelády.
Můžete vyzkoušet tyto kombinace ovoce:
1.
3/4 kg broskví, hrst malin, pár jahod, koupenou hrušku, která mi nechutnala
2.
3/4 kg nektarinek, hrstka černého rybízu, pár jahod
3.
4/4 kg meruňek, druhá hrstka černého rybízu, koupené jablko
K tomu přidáme:
1/2 kg cukru
1 sáček želírovacího přípravku,
trochu skořice
Vaří se nejdéle pět minut, spíše tři, podle druhu ovoce
Po zhasnutí plamene přidat jednu – dvě lžíce čerstvé citronové šťávy, podle chuti, pořádně promíchat
Nalijeme do skleniček, okraj každé skleničky zvlhčíme a potřememe některým z konzervačních přípravků proti plísni. NEDÁVAT (přes doporučení v návodu) přímo do marmelády! Pokud máte vše čistě vymyté a horkou marmeládu ihned dáváte do suchých skleniček a používáme čistá suchá víčka, není důvod.
Nemusíme si přidávat žádná další éčka, rizikové místo, kudy se můžou bakterie dostat do marmelády, je pouze místo spoje skleničky a víčka.
Uzavřené skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
No a pak už jen mlsáme – Matyllda2
Marmeládu bych dělala, kdyby bylo z čeho …., letos to bude opět “slabý” ….meruňky skoro žádný, švestky taky, jedině snad ty třešně …
Když se urodí víc broskví a není o to už takový zájem, také udělám marmeládu a ta pochopitelně dlouho nevydrží. To ji chce hned každý ochutnat a ochutnává se tak dlouho, až prostě není. Jen tak na chleba s máslem. Jinak ji nikam ani nestačím dát. 🙂
Já taky dělám marmeládu trochu jinak, já ji před dáváním do sklenic rozmixuji a ještě zavařím.
Dělám trochu jinou marmeládu. Na 1 kg ovoce 1 kg cukru, kyselinu citronovou a želírovací přípravek. Cukr svařím s trochou vody, po rozpuštění přidám ovoce, trochu kyseliny citronové a vařím do zhoustnutí. Přidám želírovací přípravek a je hotovo. Někdo ještě zavařuje, ale není potřeba. Stačí na hodinku překlopit dnem vzhůru.
.