V letních měsících se jedná o nejčastěji vařené jídlo. Je to jednoduché, protože suroviny přímo lákají k této pochutině.
Suroviny:
Těsto:
0,5kg hrubé mouky
1 kostka droždí
1/4 l vlažného mléka
1 vejce
trochu soli a cukru.
Náplň:
jakékoliv ovoce co máme rádi, borůvky, jahody, meruňky, jablka, švestky atd.
Posyp:
tvrdý tvaroh, mák, můžeme i jogurt nebo měkký tvaroh, také záleží na naší chuti.
Postup:
Mouku dáme do mísy, trochu osolíme a promícháme. Dále uděláme důlek, nadrobíme droždí a posypeme cukrem, asi tak 1/2-1 čajová lžička. Vlažným mlékem zalijeme a počkáme až nám začne kypět droždí. Poté přidáme 1 vejce a důkladně promícháme. Dle potřeby přidáme mouku a necháme vykynout.
Vykynuté těsto nakrájíme na kousky, které si připravíme na naplnění ovocem. Do každého kousku těsta zabalíme určité množství, tak aby nevykukovalo ven nebo nevytékalo. Ještě necháme chvíli vykynout a pak vkládáme do vroucí vody. Vaříme asi tak 8 – 10 minut – záleží na velikosti knedlíků.
Nejlépe uvařený knedlík poznáte tím, že jeden vyndáte a rozkrojíte. Já používám buď niť nebo vidličku. Tím zjistíte zda-li je těsto uvařené. Nesmíte zapomenout vyndané knedlíky propíchnout vidličkou, aby z nich vyšla pára. Pak je budete mít pěkně nadýchané.
Doporučení:
Knedlíky na talíři posypeme moučkovým cukrem, dáme podle chuti tvaroh nebo jinou přísadu a polijeme pravým máslem.
A nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť.
Jak tak koukám, asi brzo udělám, i když není léto, zase něco jiného, než maso.