Umíte správně uvařit šípkový čaj?
Většina z nás je zvyklá koupit krabičku šípkové drti v sáčku, v případě potřeby jeden vyndat, hodit do hrnku a zalít vařící vodou.
Jenže šípkový čaj obsahuje hodně vitamínu C, a ten se varem ničí.
Pokud se potřebujete jen zahřát, jistě, je to nejrychlejší. Pokud si chcete čaj vychutnat a uchovat v něm vitamínů co nejvíce ( kromě Céčka obsahuje taky vitamín A, K,PP, B1, B2), zvolte jiný postup. Můžete volit z několika, ale všechny jsou už zdlouhavější.
Šípky rozdrtíme, zalijeme studenou vodou ( na jeden šálek 1 polévková lžíce), nechat louhovat nejméně hodinu, pak přecedit přes husté plastové sítko nebo látku. To kvůli chloupkům, někoho můžou dráždit a škrábat v krku. Pak už jen ohřejeme ( nevařit), můžeme přisladit medem
Pokud šípky nedrtíme, ale použijeme celé, musí být doba louhování delší, nejlépe přes noc. Ale zase nás nezlobí ony jemné chloupky z dřeně šípku.
Jednou louhované šípky se mohou použít ještě jednou, krátce (nejdéle dvě minuty) se povaří.
Přeji vám dobrou chuť a v zimě žádnou virózu
Není nad to, si vlastní šípky natrhat. Čaj má úplně jinou chuť, než kupovaný v sáčcích.