Svatý Martin je patronem vinařů, vojáků, koní a hus. Nejčastěji je zobrazován na koni, kde se dělí s polovinou svého pláště a dává ho žebrákovi. Legendou se stal díky svému soucitu. Z Martina se stal biskup a jeden z nejslavnějších světců.
Pranostika spojená s datem 11. 11. „Svatý Martin přijíždí na bílém koni“ spíše už pár posledních let neplatí. A jak tomu bude letos, se brzo dozvíme. Podle předpovědi mají být mrazy a snad i sníh alespoň na horách. Každý rok čekáme na tento den, který je oblíben hlavně mezi dětmi, které očekávají první sněhové vločky, aby mohly řádit na sněhu. Bylo by to příjemné, kdyby sníh napadl, protože tento den vnímáme jako začátek opravdové zimy.
Už naši předkové věnovali velkou pozornost počasí, neboť to mělo podstatný vliv na jejich úrodu a následně tím i na jejich živobytí. Sledovali různé skutečnosti, podle kterých se mohlo předpokládat, jaká bude zima. Tak třeba přiřadili k 11. 11. lehce zapamatovatelné říkanky, které známe dodnes. Na pranostiky nezapomínáme a na mnoho z nich také tak trochu spoléháme. Například vzpomeneme „na svatého Martina zima chod svůj začíná“, nebo pokud zůstane listí na stromech až do Martina, čeká se dlouhá zima. 11. listopadu často poprvé sněží a proto se říká, že přijíždí Martin na bílém koni. Nebo pokud bude ledovka, příští rok nás čeká dlouhé léto.
Nejčastěji se ten den ochutnává první Svatomartinské víno, pečou se Martinské rohlíčky, nesmíme zapomenout na Martinskou husičku, která se připravuje se zelím a knedlíky, nebo se peče na víně s jablky. Lidé se na tento den předem připravují a těší se na něj, neboť je čeká velké hodování s konzumací dobrého jídla a pití mladého vínka. Dříve to byl zvyk, spojený se skončením prací na poli, kdy sklizeň byla uložena pod střechu. Mohli se začít radovat s přáteli, kdy spolu zasedli za stůl s chutným jídlem.
Myslím, že je zbytečné psát recept na pečenou husu, proto je zde výborný recept na: Svatomartinské rohlíčky
martin letos krátce přijel, ale asi se mu tady nelíbilo a tak zase rychle odjel. jinak recept vypadá lákavě, škoda, že neumím péct (nejsem žena).
u nás napadl první sníh až 30.11., a svatomartínskou husu jsme měli a pozvali jsme na ni i babičku, husu jsem jedla poprvé s byla moc dobrá, pekla se celou noc a ještě dopoledne, no prostě mňamka jen doporučuji 🙂
Letos si Martin pospíšil, již dnes 10.11. napadl sníh 🙂