Čočka

Čočka se řadí mezi nejstarší plodiny a je známá jako novoroční jídlo.
Je královnou luštěnin vůbec a má také více odrůd. Nejznámější je zelená, žlutá nebo červená čočka. Naše stará lidová tradice nám praví, že bychom si měli dát při novoročním obědě pořádnou porci čočky, abychom dosáhli v nastávajícím roce dostatku peněz.
Neměla by chybět na žádném stole, i když zrovna čočku rádi nemáme. Má totiž v sobě hodně zdraví, vitamínů A, B, C, D, je prospěšná pro děti ve vývinu, ale i pro všechny věkové skupiny. Obsahuje mnoho esenciálních kyselin, které se v těle proměňují na bílkoviny. Je zdrojem železa, vápníku, hořčíku, draslíku a zinku. Ten chrání naši imunitu a hlídá nám hladinu inzulínu v krvi. Jinak pokud chybí tělu železo, budeme se cítit unaveni a protože právě čočka je bohatá na tento prvek, je tedy velmi vhodná pro lidi, kteří trpí chudokrevností. V čočce najdeme i kyselinu listovou, která má velký vliv na náš nervový systém. Oceníme také vlákninu za redukci tuků, tudíž za velmi pozitivní účinky na zdraví, které bychom měli využívat častěji, než jen po Silvestru.
Je bohatá také na sacharidy, ale ani diabetici si ji nemusí odříkat. Glukóza se uvolňuje pomalu, a tudíž nevyvolává náhlé zvýšení hladiny cukru v krvi. Přítomnost vlákniny a škrobu způsobí nízký glykemický index. Napomáhá snižovat cholesterol a má i protirakovinné účinky. Pozitivně ovlivňuje naši pleť, lámavost nehtů i vlasů.
Ten, kdo nechce konzumovat čočku, nebo jinou luštěninu kvůli nadýmání, stačí přidat při vaření trochu majoránky, která nám ji navíc i ovoní.

Snad každý ví, že se má namáčet asi dvě hodiny před vařením a solit až po uvaření. Namáčíme jen do studené vody, pokud bychom ji zalili horkou vodou, byla by celkem tvrdá i po dlouhém vaření.

Kdo se snaží zhubnout, měl by zařadit do jídelníčku hlavně čočku červenou, neboť zasytí na dlouhou dobu a není ani chuť na sladké. Oblíbenou je i mezi vegetariány, kterým chybí bílkoviny a s červenou čočkou je mohou doplnit. Ta se prodává jako loupaná a půlená, rychleji tím uvařená a lehce stravitelná. Čočku upravujeme na různé způsoby, jako polévku, na kyselo s uzeným masem, volským okem, pomazánky, nebo jako přílohu k masu.

V receptech můžete najít recept na výbornou čočkovou polévku.

I když nám čočka asi těžko zajistí velký příliv peněz, prospěje určitě našemu zdraví.

A tak si řekněme – Jak na Nový rok, tak po celý rok!

5 thoughts on “Čočka”

  1. Zrovna včera jsme měli čočku k obědu a samozřejmě i čočkovou polévku. Já dělám čočku pikantní. Uvaří se a přidá smažená cibulka a kyselá okurka na kostičky. Je moc dobrá.

  2. U nás si dopřejeme čočku hned po půlnoci, nemusí jí být moc, každý je přejedený chlebíčků a na Nový rok si dáme pečenou husu nebo králíka, podle toho, na co bude mít chuť moje drahá polovička :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *