Je na první pohled jasné co v obchodě berete do rukou. Nejlepší zelenina je ta, která je vypěstovaná přímo na vaší zahrádce nebo koupená od soukromníka. Ne ovšem každý má tuto možnost. Pak mu musí stačit místní zeleniny nebo supermarkety.
Pokud se jedná o čerstvou zeleninu, nemá rozhodně zavadlé konce, místo kde se odřezává, není nahnědlé ani zaschlé. To můžeme často vidět u salátu nebo brokolice. Zároveň nemůže být gumová, tak že s ní nebudete mávat jako s vrbovým proutkem. Naopak, musí být tvrdá a při ohnutí (listu) praskne. V žádném případě by pak neměla mít náznak plísně nebo hniloby.
Základním rozeznávacím prvkem je i barva. To znamená nejen krásně zelenkavé listy, ale i zbytek rostliny. Nažloutlé listy a hnědnoucí oschlé kraje jsou známkou dlouhého skladování zeleniny. Pokud nám ovoce a zelenina příjemně voní a přímo nás vybízí ke snědění, rozhodně nebudete zklamáni. Uvědomte si, že jen taková pastva pro oči je plná vitamínů a minerálů a bude prospěšná pro vaše tělo
V dnešní době se hodně rozmáhají farmářské trhy nebo prodeje bedniček od blízkého farmáře. Dostanete namíchanou bedýnku podle vaší žádosti a chuti. Co je 100% jistotou? Že máte vše čerstvé a delší dobu vám zelenina vydrží. Navíc bude rozhodně chutnější.
Nejlepší je si v obchodě sama vybrat. Může se stát, že jablko je někde otlučené, nebo i nahnilé, zrovna tak mandarinky, nebo papriky. U stánku se mi stalo, že u jahod nebo broskví se mi tam “zamíchalo” i poškozené ovoce, což jsem zjistila až doma. A už nikdy nekoupím balené jahody ve stánku cestou k Nikolce – byly všechny plesnivé!