Suroviny:
250 g čerstvých kopřiv
½ l vody
400-500 g medu nebo 0,5 kg cukru
3-4 citrony
Postup:
Kopřivy zalijeme vodou, nakrájíme očištěné citrony a 10 minut povaříme. Necháme vylouhovat do druhého dne. Pak scedíme a přimícháme med nebo cukr. Necháme přejít varem a slijeme do lahví, které ihned uzavřeme. Tento sirup vydrží dlouho.
Jedna lžíce denně postačí pro podporu imunity. V létě ředěný studenou vodou je ideální pro osvěžení. Sirup by se měl uchovávat v lednici.
Z kopřiv jsem vařila vždy jen čaj, sirup nemusí být špatný, ale chce to někam zajet na hory pro čerstvé, mladé kopřivy, ve městě bych je nikde nesbírala.:)
Z kopřiv jsem ještě nic nedělala, jenom čaj. Určitě tento sirup vyzkouším.