Suroviny:
1 kg angreštu
50 dkg cukru
voda jen na podlití
Postup:
Kuličky angreštu důkladně promyjeme a podusíme ve vodě doměkka. Necháme vychladnout, propasírujeme, vrátíme zpět do převařené vody a přisypeme cukr. Vaříme, až džem začne rosolovatět.
Naplníme do nahřátých sklenic, uzavřeme je kovovými víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Moje maminka dříve džem z angreštu dělala, ale já ne, protože máme toho angreštu málo. Jenom tak pro každého na zobnutí.
Džem z angreštu jsem dělala vždy, když jsme jezdili za babičkou. Na zahradě měla pár keřů a krásné bobule přímo volaly otrhat. Nebyl o ně příliš zájem a já tak měla možnost si natrhat, kolik jsem chtěla. Stálo to za to, i když jsem měla podrápané ruce. 🙂 Nyní tu možnost už nemám. Babička ani děda nežije a dům je prodaný. 🙁