Blíží se pomalu a jistě podzim, projíždíme přes Moravu a tolik dýní, které jsem viděla na poli jen tak růst a chlubit se svojí délkou a šířkou, jsem u nás neviděla. Ano tu a tam se objeví na některé ze zahrádek, ale takové množství a volně na poli, ne. Takže nám v podstatě nezbývá, než vyrazit na farmářské trhy.
Po světě roste stovky odrůd a také se nabízí mnoho receptů, jak dýni připravit. Je to vděčná zelenina, protože se dá udělat jak na sladký, tak na slaný způsob. Když máme vhodné prostory na uskladnění, dokáže s vámi přečkat i zimu.
I když se to nezdá je to takový malý zázrak. Sama o sobě obsahuje 90% vody a zbytek tvoří vláknina. Ta má velkou zásluhu na pevném zdraví. Napomáhá trávení a očistě organismu. Další složkou jsou vitamíny a to především C, B1 a B2. Nechybí ani kyselina pantotenová a nikotinová, fruktóza a samozřejmě minerály jako je železo, měď, draslík a hořčík. Doporučuje se jí zařadit do různých diet. Je totiž navíc močopudná a tak si hravě poradí i s našimi ledvinami.
Jak vybrat tu správnou dýni?
HOKKAIDO – ta patří mezi nejoblíbenější druhy. Její chuť je jemná oříšková. Díky svojí moučnatosti je velmi vhodná na přípravu krémových polévek. Ale můžeme ji péct, grilovat nebo dusit….. jak je nám libo. Má velkou výhodu a to, že se nemusí loupat, protože její jemná slupka tepelnou úpravou změkne. To ušetří v kuchyni spoustu času.
MUŠKÁTOVÁ – její dužina má sytě oranžovou barvu a dá se použít jak do slaných pokrmů, tak i do buchet a koláčů.
ŠPAGETOVÁ – tato dýně je podlouhlá a po tepelné úpravě se rozpadá na vlákna, která připomínají špagety. Ty se pak dají využít jako dietní varianta nudlí. Příprava nudlí je jednoduchá. Dýni rozpůlíme a upečeme v troubě řezem dolů. Vlákna pak vytáhneme vidličkou.
MÁSLOVÁ – tvarem připomíná velkou přerostlou hrušku. Chuťově je hodně výrazná a je vhodná na pečení, tím totiž z ní nejvíce vytáhneme tu správnou máslovooříškovou chuť. Jinak je vhodná do koláčů nebo mixovaná v polévce a úplně nejlepší je na pyré.
Dýni máme doma
Tak to je moc dobře, ale nic se nemá uspěchat, takže ji uložte do temných míst a nechte ji v klidu ještě tak 14 dnů odpočívat. Část škrobů, které obsahuje se za tuto dobu přemění na cukry, zlepší se její chuť i nutriční vlastnosti. A když nebudete mít čas ji po 14 dnech udělat, nic se neděje, ona na vás počká i déle.
Pozor semínka nevyhazujte!
Jsou nositelem vitamínů, minerálů, ale také proteinů. Vyzkoušejte pražená, jen si dejte pozor, aby vám příliš nezhnědla, byla by pak hořká. Vydlabaná semínka se propláchnou vodou a tím se odstraní zbytky vláken. Pak osuší, opraží a to buď na suché pánvičce nebo při nízké teplotě v troubě. Nakonec je můžete osolit nebo i přidat jinou směs koření.
Dýni jsem ochutnala jako kompot a bylo to moc dobré. Dělala ho kamarádka.
Já jsem kompot z dýně jednou zkoušela, ale nebylo to ono.
Dýni jsem zkoušela dělat jako polévku, ale přiznám se, nijak mě to neupoutalo a muž to nechtěl. Dcera dělala polévku z dýně dceři, když byla malinká, to ještě snědla. Dnes to nechce, její priorita je zeleninová polévka “s kudlánkama”. Na semínka zase vzpomíná manžel, když ho po nich chytil žlučník – a to byla semínka z obchodu… tak nevím, u nás to tedy neuspěje, i když je to zdravé….