Na zahrádce nám už začínají kvést jahody. Existuje mnoho různých druhů, ale s květem nezahálí žádná odrůda. Jahody potřebují hodně slunce, aby byly co nejsladší. Pokud jsou větší, urodí se jich většinou méně a zase naopak, menší plody se naleznou ve větším množství. Velikost jahod nám vůbec nevadí. Zdraví prospěšné jsou všechny. Zajímavostí u jahod je to, že její plody jsou zrníčka nahoře. To nemá žádné jiné ovoce. Kdo má rád jahody a nemá možnost je pěstovat na zahrádce, může je pěstovat třeba v truhlíku na parapetu či na balkóně. Tam se nejlépe hodí lesní nebo měsíční jahody
Máme i stále plodící jahody. Plody pak sbíráme i koncem léta, kdy už je jinde po sběru. Úplně nejlepší jsou lesní malé jahůdky, které mají úplně jinou chuť a výraznější vůni. Když jsem jako svobodná jezdila za manželem, kolikrát ráno vstal dřív a donesl mi z lesa kytičku lesních jahod. Věděl moc dobře, kde rostou a do lesa pár kroků. Byla jsem tenkrát mile překvapena. Jahůdky mi pak nosil dost dlouho.
Jahody obsahují vitamín C, B, E, také železo, mangan, měď, draslík, fosfor, kyselinu listovou a vlákninu. Díky těmto složkám pozitivně působí na cévní systém a snižují cholesterol. Jsou vhodné při dietě, protože obsahují 90% vody. Jahody dále obsahují kyselinu salicylovou, proto se lidem s alergií nedoporučují. Mohla by se objevit nepříjemná kopřivka. Nedoporučují se dávat malým dětem.
Nejlepší jsou čerstvě utržené, ale každá hospodyňka si neodpustí uvařit jahodové knedlíky či koláč. U nás vede jahodový koktejl nebo se šlehačkou. Také používám na ozdobu dortů, nebo při oslavách do šampaňského. Dále dělám jahodový džem pro diabetiky. Jen zde nepřidávám žádné umělé sladidlo, protože by džem nezhoustl. Používám želírovací cukr – ten je vhodný pro diabetiky a dá se koupit v každém obchodě. Postup je popsán na každé krabici cukru.
Děkujeme babicce11 za příspěvek
Tak špačkové zlikvidovali třešně a vrhli se na jahody. Ještě že jsem stihla udělat tu marmeládu.
Jahody už trháme. už jsem udělala i marmeládu. Ta je výborná.
Vnučce jahůdky moc chutnají. Ráda je trhá sama.
Jahod je dost, i když na malém plácku. Na přímou spotřebu to stačí. Na zavaření jich tolik není. Probíhá nedaleko ale na poli samosběr, vloni tam dcera byla, přivezla jich asi 8 kg. Třeba se tam zase vypraví.
Jahody už sbíráme, jsou krásné a velké. Když tu nejsou holky, dávám je do sklenice a zasypu trochu cukrem. Do druhého dne pustí šťávu a jsou jako čerstvé.
Také nám už jahody kvetou. Moc se těším, až dozrají. Sice mám ještě pár jahod v mrazáku, ale čerstvé jsou nejlepší.
V zimě koupila sestra mamince čerstvé jahody, ale ty neměly žádnou chuť.
Jahody jsou v plném květu, nepoškodil je i mírný mrazík -1°C, tak doufám, že se jich dost urodí. Taky už dost pršelo, tak by nemuselo. To pak jahody začínají hnít. Mám nejraději koktejl, tak už aby byly!
Tak u nás, jak byly teď ty mrazy bylo -6 a jak to všechno dopadne se uvidí….