Připravte si netradiční bylinkovou kávu.
Jste milovníky kávy, ale čas od času chcete vyzkoušet i něco nového? Možná to nebude pro vás překvapením, ale káva se dá udělat z mnoha různých bylinek jako je čekanka, pampeliška, ječmen nebo i cukrová řepa.
Již naši předkové znali každý kořínek bylinek a věděli jak s ním naložit. Proč nevyzkoušet některé jejich zkušenosti. Je pravdou, že proces, než se taková káva připraví, je zdlouhavý a je snazší si zajet do vybraných obchodů a zakoupit si ji, ale uznejte sami, proč to nezkusit. Přece jenom vy sami budete vědět, jak jste surovinu připravovali a budete mít jistotu, že zde není nic nežádoucího navíc.
Výborná a dá se říct, že i detoxikační je bylinná káva z kořene pampelišky neboli smetánky lékařské. Když se podíváme na louky, které jsou posety žlutými kvítky, je to nádhera, ovšem na zahrádce to již moc pěkný pohled není. Ve většině případů vyroste úplně jinde, než má a než se vytrhne kořen, to dá také pěknou práci. Co když si z vytrhnutého kořene připravíme chutný nápoj?
Pampeliška působí příznivě na očistu jater a žlučníku a zbavuje je nahromaděných toxických látek. Snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje trávení. Odvodňuje a někomu pomáhá při dlouhodobé únavě.
Kdo má rád čaj, může vytržené kořeny pořádně očistit od hlíny a za teplého počasí usušit ve stínu. Pak stačí jen kořeny povařit ve vodě a nápoj je připravený. Ale co když čaj nepijete, ale zase jste labužníci kávových nápojů? Mám pro vás dobrou zprávu, netruchlete a pusťte se do práce.
Takový lahodný kávovinový nápoj si můžete připravit i v přírodě, když budete někde stanovat. Ovšem my si řekneme jak na to, když získáme kořeny z naší zahrádky a budeme si pochoutku připravovat doma.
Postup přípravy:
Samozřejmě oddělíme zelené listy, zaměříme se jen na kořeny. V první řadě je pořádně očistíme, aby na nich nebyla hlína, kořeny musí být čisté. Omyjeme vodou a nakrájíme na menší kolečka nebo kousky – jak budete chtít. Určitě je každému jasné, že hořkost, kterou v sobě ukrývají, je třeba odstranit. Nakrájené kousky musíme namočit na pár hodin do studené vody, dokonce je můžeme nechat i celou noc. Vodu párkrát vyměníme za novou. Uvidíte, jak kořeny mění barvu a to je zcela v pořádku, protože uvnitř je právě ukrytý sladký poklad, který bude dávat naší kávě tu správnou chuť.
Vodu scedíme a pořádně vysušíme. Nic nám nebrání, abychom se pustili do pražení. Troubu vyhřejeme na 200°C a kořeny promícháváme. Dáváme pozor, aby se nespálily. Musí mít barvu asi tak jako je melta. Pokud budete mít mezi nimi nějaké černější uhlíky, raději je vyndáme. Necháme zchladnout a pak semeleme v mlýnku na kávu. Pokud nemáme mlýnek, není to důvod k panice. Ještě teplé se dají snadno rozdrtit lžící nebo hmoždířem. Uchovávejte pouze uzavřené ve vzduchotěsné sklenici na temném místě.
Kávu připravíme tak, že 2 čajové lžičky praženého pampeliškového kořene svaříme pár minut ve 200 ml vody. Poté scedíme a můžeme dochutit medem a mlékem.
Tak a hupky šupky ven na zahrádku, vychutnat si kávičku, užít sluníčka a čerstvého vzduchu.
S tou skořicí jsem to vyzkoušela, ale asi jsem jí tam dala moc. Moc mi to nechutnalo.
Na 1/4 l hrnek dávám půl lžičky skořice a 2 lžičky instantní kávy. Zalije se jen teplou vodou, ne vařící. (já nesladím a zalévám i vodou studenou, obzvlášť, když je vedro).
Aby člověk nastartoval den, měl by každé ráno vypít hrnek s 1 lžící medu s trochou skořice a zalít teplou vodou.
Já jsem na colu alergická. Když ji piju, tak mě začne bolet na hrudi. Jak já říkám, boleji mě trubky.
No to bych měla vyzkoušet. Zajímalo by mě, jakou to má chuť.
Kafe dost piju , také Caro a meltu.
Zkuste si uvařit heřmánkový čaj a zalijte s ním instantní kávu. Dělám to někdy i s mátovým čajem, protože mám ráda chuť mentolu. Je to fakt osvěžující. Když můžeme pít ochucené pivo, proč ne kávu? 🙂
Tak to je hodně zajímavé….bylinky jsou zdravé v každé podobě. A zkusili jste si dát do kávy trochu skořice? Já to dělám každý den ráno a chutná mi to. Někdy ještě “hřeším” – ale opravdu jen málo – přidám si do kafe trochu coca-coly. Pro někoho asi nic moc, ale má to zvláštní chuť. 🙂