Není nad čerstvou zeleninu. Je to poklad přírody, zdroj přírodních vitamínů, minerálů a dalších látek, které nezískáme jiným způsobem. Nejlepší je konzumovat zeleninu čerstvou a syrovou. Přijímáme tak vše co potřebujeme a není nutno kupovat drahé doplňky stravy.
Každý druh zeleniny je nějakým způsobem přínosný. Rádi bychom vám na těchto stránkách postupně představili různé druhy, jejich přednosti, nedostatky, skladování a přínos pro naše zdraví.
Konzumace by měla být pestrá, ne se zaměřit jen na jeden druh. Již naši předkové tuto skutečnost věděli a věnovali se pěstování zeleniny ve velkém. Měli i své vyzkoušené metody, jak celou zimu uchovat krásnou kořenovou zeleninu, výborný česnek nebo cibuli. Pažitku na posypání brambor nebo petrželku do polévky. Takové domácí brambory během tuhých zimních a mrazivých dnů rozhodně nesměly chybět na jídelníčku. Vždyť byly i základním zdrojem v kuchyni.
V dnešní době jsou věci nastaveny trochu jinak a dá se říct, že čerstvou zeleninu si můžeme koupit celoročně. Otázkou je, zda-li bude také tak plná vitamínů a přínosem pro naše zdraví. Při pohledu na cedulky dovozové zeleniny zůstávám stát trochu stranou. Upřednostňuji buď osobně vypěstovanou nebo koupenou od místních farmářů nebo lidiček, kteří jí pěstují s láskou a mají přebytek.
Takovou zeleninu si můžete pak uskladnit podle ověřených metod. Některé z nich vám rádi představíme a také budeme rádi, když se o některé s námi zase podělíte vy. Pojďme společně něco udělat pro naše zdravíčko.