Jakým způsobem umýt ovoce

Slupky ovoce a zeleniny, které jsou zakoupené v obchodě nebo z neekologického zemědělství obsahují nějaké zbytkové pesticidy. Můžeme využít roztoků, které si dokážou s nimi poradit.

  • 1 lžíce citrónové šťávy
    2 lžíce jedlé sody
  • 60 ml octa
    2 lžíce mořské soli
  • 1 lžíce citrónové šťávy
    2 lžíce octa

    Postup:
    ovoce a zeleninu necháme asi 20 minut v dřezu nebo lavůrku s čistou vodou a jednou z uvedených možností a pak důkladně omyjeme. Choulostivé plody, to jsou především bobuloviny s tenkou slupkou takto neumýváme, kyselá chuť octa nebo citronu by je mohla znehodnotit. Proto je omýváme pod tekoucí vodou.

Mýdlo se zázvorem – speciální přípravek, který se dá zakoupit a je určený na potraviny. Omývá stopy chemických postřiků a pesticidů, které se nedají odstranit jen vodou. Prodává se v láhvi s rozprašovačem. Takže povrch pochutin se postříká, nechá asi minutku působit a opláchne se čistou vodou. Obsah tohoto výrobku je tvořen z extraktu grepových jader a zázvoru. Obě složky mají antiseptické a protizánětlivé účinky.

 

2 thoughts on “Jakým způsobem umýt ovoce”

  1. Také ovoce oplachuji pod tekoucí vodou. Ani by se mi nechtělo máčet ovoce v takovém roztoku.

  2. Zeleninu i ovoce myji pod tekoucí vodou, citrony nebo pomeranče, pokud přidám kůru do těsta, vydrhnu kartáčkem v octové vodě. Jahody, borůvky jen krátce oplachuji v cedníku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *