Čerstvou otužilou zeleninu můžeme sklízet i v lednu, i když ještě někde leží sníh. Například pórku nebo růžičkové kapustě zima nevadí a není nad čerstvé kapustičky, jak do polévek, tak jako samostatné jídlo.
Před nachlazením se můžeme chránit tím, že si sami vypěstujeme různé klíčky a bylinky, které jsou bohaté na vitamíny i vlákninu, třeba v kuchyni či pokoji, v květináčích nebo truhlících přímo na parapetu oken, kde budou vždy po ruce.
Klíčící semena obsahují velké množství vitaminů, minerálů a bílkovin. Potřebují jen hodně zálivky a dostatek světla. Daří se hlavně petrželce, naťové cibulce a hlavně pažitce. Tu když seřízneme, vyraší zas nová. Pokud se stane a venku na zahradě vykvete, můžeme si i na květech pochutnat. Jsou totiž jedlé i její květy, nebo je použijeme jako ozdobu do polévky. Za oknem můžeme mít i majoránku, řeřichu, čočku, saturejku, bazalku, koriandr i mátu. Pokud bude na ně svítit slunce, porostou rychle.
Naklíčená semena jsou pro náš organismus velice zdravá a v zimě obzvlášť, neboť bylinky jsou plné zdraví prospěšných látek a výborně chutnají. Vyplatí se je pěstovat, dokážou nám zlepšit i náladu v tento zimní čas. Vyklíčená semínka je nejlepší používat čerstvá, anebo přidávat do různých salátů. Řeřicha je výborná i k pokrmům z vajec. Na chlebíčky se hodí čerstvé výhonky cibulky, ale i česneku.
Pokud na pěstování v domácnosti není dost místa, je vhodné si pořídit tzv. petrželák, z jehož otvorů na nás budou vykukovat různé bylinky a určitě nám ozdobí celou kuchyň. Navíc bylinky odpuzují komáry i mouchy, tak se nemusíme těchto „návštěv“ obávat.
Rostliny v květináčích přineseme ze sklepa do tepla, urychlí se tím jejich kvetení. Muškáty z loňska nyní seřízneme na polovinu a umístíme do světlé místnosti. Nasadí nové výhonky a brzy se rozkošatí.
Můžeme si také připravit pařeniště a skleník pro pěstování sazenic.
V obchodech se už objevují semena nejrůznějších bylinek, zeleniny i okrasných květin. Proto bychom neměli otálet s nákupem. Jak se říká, kdo dřív přijde …., má z čeho vybírat. 🙂
V zimě když není čerstvá zelenina do kuchyně, tak aspoň v květináči pěstujeme pažitu, bazalku a rozmarýn.
Jednou jsem si nechala naklíčit čočku. Docela mi to chutnalo, ale měla jsem toho moc. To se pak přejí.