Myslím, že každý má rád ovoce, obzvlášť to naše české.
Obzvlášť jablka, hrušky, švestky, třešně, ale řekla bych, že nejvíc vedou v oblibě právě jablka. Již od pradávna se jablko stalo symbolem královské moci, jeho napodobenina je i v královských klenotech.
Každý má rád něco jiného, osobně se sice v jejich odrůdách moc nevyznám, vybírám si spíš podle jejich barvy a ty, které už znám, že jsou sladší. Mám ráda červená jablka, potom ta žlutá – myslím, že jsou to Golgen Delicious a Idared. Ta poznám a nejvíc kupuji. Stačí pár jablek, a hned provoní celou místnost.
Dřív jsem hodně kupovala jablka od zdejšího pěstitele, měl celý sad a mohla si vybrat, která jsem chtěla. Měl i zimní odrůdy, tak jsem brala i 40kg na zimu a nikdy se nekazila. Také z toho důvodu, že jsme vše zužitkovali, jak přímou konzumací, tak různě na pečení. Všechna jsou ale zdravá, obsahují i vlákninu, která je hlavně v jejich slupce.
Proto ani slupky nevyhazuji, ale suším a potom z nich dělám čaj. Přeliji dvě lžíce vařící vodou a nechám vylouhovat. Tím ušetřím i za kupovaný čaj a mám jistotu, co piji. Nepřislazuji ničím. Také se po jablkách netloustne, i když jsou sladká. Jsou vhodná i pro diabetiky, protože obsahují málo cukru a tím i kalorií. Obsah vody v jablku je až 85% a také zinek, vápník, draslík, hořčík, železo, křemík a vitamín A, B, C a spoustu pektinu. Tyto látky posilují žíly a cévy a snižují hladinu „špatného“ cholesterolu.
Nakonec i jablečný mošt, 100% džusy a šťávy také obsahuje řadu zdraví prospěšných látek.
Jablka pomáhají při bolesti hlavy, při nachlazení a chrapotu i při péči o pleť. Také jablečný ocet pomáhá tím, že spaluje tuky a snižuje nadváhu.
Škoda jen, že dnešní ceny jablek jsou dost vysoké, asi také díky tomu, že se používá více chemie, i když chemické ošetření má také svůj důvod. Co je dražší a lépe vypadající, nemusí být ale nutně lepší. Jablka ze zahraničí vypadají velmi lákavě, ale jsou určitě více chemicky ošetřována.
Nyní přemýšlíme, jakou jabloň koupit i k nám domů. Měli jsme krásnou broskev, která rok co rok plodila nádherné plody a tolik, že se musely i větve podpírat, ale zřejmě utrpěla mrtvici, jak jsem se dočetla, tak jsme se rozhodli koupit menší jabloň, nějaký polokmen, nebo zákrsek. Existuje mnoho odrůd, tak snad nám v zahradnictví poradí.
A jeden recept nakonec. Psát o domácím štrúdlu je asi zbytečné, tak nabízím tento, u nás oblíbený a rychlý – Jabkovec – řezy
Ovoce miluji jakékoliv. Letos mě ale mrzí, že se počasí hodně podepsalo na úrodu a je ho strašně málo.
Čekala jsem, že nový stromek už pokvete, ale zatím ne, jsou jen listy. Asi je opravdu ještě hodně mladý. Už bych ráda věděla, co naroste :-).
Jablka máme na zahradě, ale u všech ani nevím, jak se ta odrůda jmenuje. Vím, že máme odrůdu : Matčino, Malinovo, Renetu,Šampion.
Máme také broskve, maliny, beztrnné ostružiny, švestku, hrušku/zatím malý stromek/
Jablka jsou součástí našeho stolu automaticky, máme rádi jonagold nebo delicii a jablíčkový závin vydrží u nás tak půl dne.
Tak už máme doma na zahrádce novou jablůňku, odrůdu Idared. Zajeli jsme do velkého zahradnictví ve Spomyšli. Je to ještě malý stromek, který nás zřejmě přežije a doufám, že začne brzo plodit, abychom se prý toho taky dožili (“vtip” mého muže). Jinak jsou jablka u nás na stole po celý rok, i kdyby nebylo nic jiného.