Suroviny:
25 květů černého bezu
1 l vody
1 kg cukru
1 citrón
Postup:
Květy propláchneme vodou, abychom odstranili broučky. Nakrájíme dobře omytý citrón bez jader a společně s květy vaříme v 1 l vody cca 15 min. Necháme 24 hod. stát.
Přecedíme přes plátýnko a důkladně vymačkáme. Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí asi 1-1,5 hod.
Čím budeme vařit déle, tím bude hustší a tmavší. Jeho hustotu zjistíme podle kápnutí na talířek.
Tip:
Ještě horký nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Víčka se nám pěkně zatáhnou.
Použití:
Při nachlazení a kašli je to skutečně výborný pomocník
Tak med z černého bezu jsem ještě nezkoušela. Jenom šťávu. Ale v zimě by se určitě hodil, tak ho udělám.
Med jsem ještě nezkoušela, dělávám šťávu, ale mohla bych ho zkusit, teď jen neprošvihnout květy bezu. Díky za typ. 🙂