Mýty a skutečnosti v oblasti potravin, hubnutí a kuchyně II.

Cereální nebo celozrnné, jak to s nimi vlastně vůbec je?

Slýchávali jste?

Také jste někdy zaslechli rčení, že cereální je vlastně celozrnné a tudíž obojí je zdravé a kvalitnější? Směle jste kráčeli do obchodu a vybírali jen tyto potraviny?

Skutečnost.

To že obě dvě slova začínají stejným písmenem, rozhodně nebude znamenat společný úděl. Právě zde nejvíce dochází k záměně.

Cereální – je to vlastně informace, že je výrobek vyrobený z obilovin, ale nevypovídá nic o výživové hodnotě

Celozrnný – tak to už je jiná muzika, jelikož na takové pečivo se vztahuje legislativa a ta určuje, že výrobek musí obsahovat nejméně 80% celozrnných ingrediencí. Výrobky obsahují celá namletá zrna. A tím pádem samozřejmě více živin, což jediné se počítá. Tudíž celozrnné pečivo je doporučováno jako zdravá varianta bílého pečiva.

Tak sečteno a podtrženo, v pekárně a regálech s pečivem vždy vyhlížejte celozrnné ne cereální.

1 thought on “Mýty a skutečnosti v oblasti potravin, hubnutí a kuchyně II.”

  1. Celozrnné pečivo kupuji tak 2x v týdnu, jinak obyčejný chleba a sem tam rohlíky. Taková kaiserka je dobrá, akorát nevím, jestli je celozrnná, ale semínka tam jsou. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *