Listové saláty se v poslední době dostávají více a více do módy. A tak jak se dříve dělal jen hlávkový salát, to už je jen hudba minulosti. I když já osobně si na něm ráda pochutnám. Čerstvě utržený ze záhonu, krásně křupavý nemá konkurenci.
Výživoví poradci a lékaři je doporučují každému. Díky jejich minerálům, vitamínům a nízké energetické hodnotě hrají prim při dietách a navíc jsou lehce stravitelné. Ochutíme je různými zálivkami, avšak je dobré si připomenout, že lehký salát bychom neměli zatížit těžkou majonézou atd.
Nejčastěji používané saláty:
Římský – tmavě zelené, křupavé listy a lehounce mandlová chuť. Obsahuje draslík, vlákninu, vitamíny a minerály. Ideální kombinace je s kuřecím masem, rybou, ale i aromatizovaným sýrem, vejci nebo olivami. Ulevuje od střevních problémů, snižuje krevní tlak a zmírňuje riziko srdečních onemocnění a infarktu.
Ledový – je snad nejrozšířenější salát v našich obchodech po celý rok, je lehký, nasládlý a velmi šťavnatý. Obsahuje velké množství minerálních látek, vitamíny B,C a E a má minimální energetickou hodnotu. Vhodný je s lehkým sladkokyselým dresinkem, v kombinaci s kuřecím mase, tuňákem nebo lososem. Zklidňuje nervy a zmírňuje stres. Obsahuje lactucin a ten má příznivý vliv na nespavost.
Hlávkový – tak ten rozhodně patří mezi neznámější a nejoblíbenější u nás, však ho také vidíte nejčastěji na záhoncích. Úplně nejchutnější je tak zvané srdíčko, které je ukryto uvnitř. Co je chutné, nemusí být to nejlepší. Je tomu tak i v tomto případu. Nejvíc vitamínů mají rozhodně listy okolo něj. Je lahodný, jemný a nejvíc oblíbený se sladkokyselou zálivkou. Ale taková slaninka a krutony k němu také nejsou špatné.
Rukola – podobné listy jako pampeliška a možná od ní také odkoukala nahořklou chuť. Zřejmě to bude ten důvod, proč není tolik oblíbená. Je to škoda, protože je velmi bohatá na vitamíny a hořkost se dá snadno přebít citronovou šťávou a olivovým olejem. Další její plus je, že ji můžeme i krátce tepelně upravovat a neztratí svoji chuťovou vlastnost. Používá se převážně do salátů, toustů, sendvičů, ale i na pizzu.
Dubáček – křehký, lahodný a má jemnou ořechovou chuť, podobnou vlašským ořechům. Dá se kombinovat se vším, ale přesto se sýrem s modrou plísní hraje úplnou jedničku. Jeho takové mínus je, že velmi rychle vadne, takže má omezenou konzumaci.
Lollo rosso a lollo biondo – je libo zelenou nebo červenou variantu? Biondo se pyšní zelenou barvou a je jemnější chuti, než rosso. Ten je červené barvy a tak trochu nahořklý. Nejlépe chutná se sladkokyselou zálivkou, ale hodí se výborně k sýrům a zelenině. Také jsou nádhernou dekorací v bagetách i talířích.
Polníček – na první pohled ho můžete zaměnit s mladým špenátem. Nejvíce se ale používá na jaře a na podzim. Má oříškovou chuť a je nádherně zelený. Miluje společnost citronové šťávy, ředkviček a kyselých hrušek, nevadí mu ani přítomnost oleje. Obsahuje látky, které zklidňují naší nervovou soustavu.
Little gem – určitě jste se setkali i s tímto druhem salátu. Jako vždy křehké srdíčko uprostřed je to nejchutnější. Je výborný jak samotný, tak smíchaný se zeleninou, mozzarellou a balkánským sýrem. Obsahuje hlavně vitamíny B1, B2 a E a nešetří ani minerálními látkami.
U listových salátů je základním předpokladem jejich čerstvost. Povadlé listy s případnými fleky, jejich vybledlé barvy nebo tmavá barva na řezu košťálu o tom rozhodně vypoví své, takový salát nebude pod hlavičkou čerstvý.
Dřív jsme měli skleník a salátu se dařilo, brzy vyrostl a měli jsme čerstvý každý den. Pak jsme poznali ten rozdíl, když jsme ho museli začít kupovat.
Pěstujeme na zahrádce hlávkový salát a ledový salát si kupujeme. Ten pěkně chrumká.
zeleninové saláty mám rád v kterékoliv podobě. Hodně si dělám saláty v kombinaci s červenou řepou.
Nejvíce u nás “jde” klasický hlávkový salát a ledový salát, který přidávám skoro do každé směsi salátů. V létě i v zimě. V době hubnutí jsem dělala salát každý den, vždycky s nějakou obměnou, člověk se nají a nepřibere… :-).