Ještě nedávno jsem si myslela, že se dají ořechy využít jen na Vánoce a do misky na nějaký ten mls.
Samozřejmě i na náplně do koláčů nebo dortů. Ovšem využití je tak velké, že si ani nedovedeme představit, co vše se z nich dá vyrobit.
Navíc, je nutno připomenout, že ořechy patří k surovinám, které jsou našemu zdraví velmi prospěšné. Denně, pokud nemáme alergii na ořechy, bychom měli sníst hrst těchto plodů a to nejlépe v různých druzích.
Mají vysokou energetickou hodnotu a nízký glykemický index.
Obsah minerálů a tuků má příznivý vliv na naši psychickou a fyzickou kondici. Obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, E a D, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Dále se dá využít z ořechů i olej, například arašídový je srovnatelný s olivovým.
Dokážou si poradit s vysokým cholesterolem, sníží krevní tlak, příznivě působí na vývoj mozku u dětí. Dodávají energii, proto působí proti únavě. Některé druhy se doporučují i při léčbě ledvinových kamenů.
Ani diabetici se nemusí obávat rozmanitých plodů oříšků. Některé mýty tvrdí, že díky vysoce obsaženým tukům je nevhodné je zařazovat do jídelníčku. Pokud chcete redukovat váhu, opak je pravdou. Pomáhají a jsou velmi prospěšné v oblasti hubnutí.
Nejznámější u nás na trhu jsou tyto druhy: lískový a vlašský oříšek , kešu, pistácie, mandle, para ořechy, arašídy, makadamové, pekanové nebo piniové oříšky, ale i kokos Kešu ořechy. Takže výběr je veliký.
Využití ořechů v kuchyni je pestré a záleží i na naší fantazii.
- můžeme jen tak mlsat, namíchat více druhů plodů společně se semínky a sušeným ovocem
- můžeme je použít při vaření různého masa, přidat do polévek, omáček nebo směsí
- vytvořit z kešu oříšků výbornou majonézu
- připravit si mouku – ovšem k výrobě budete potřebovat mixér s výkonem alespoň 800W, jinak se vám oříšky nepodaří rozmělnit na konzistenci mouky. Ta se dá využít k pečení, zahušťování a při přípravě Raw pokrmů.
- udělat si máslo nebo pomazánku
- připravit různé slané i sladké náplně
- dokonce se dá vyrobit i mléko
- dají se použít jako zdobení chuťovek, například s česnekovou pomazánkou nebo ozdobit dort, případně posypat medovník
Možná vás napadají další možnosti a to je dobře, protože se s nimi můžete podělit.
Já osobně je využívám snad každý den a tak jsem hledala nejlevnější a nejvýhodnější zdroj pro moji potřebu.
Byla jsem mile překvapena nabídkou e-shopu www.zodo.cz
Nabízí možnost zakoupit různé druhy ořechů včetně dalšího sortimentu. Ceny velmi přijatelné. A ještě jsem tu našla bonus pro mě jak stvořený. Pokud jim pošlu recept s fotkou, kde jsem použila ořechy, dostanu slevu.
Tak to je pro mě velká výzva, udělat něco pro zdraví, překvapit návštěvu novým dezertem a ještě dostat slevu. To je radost objednávat a vařit.
Oříšky mám ráda. Pekanové jsem neznala, ty jsou také moc dobré.
Pistácie už nejsou, tak v brzké době zřejmě budu objednávat opět. Jen se po nich zaprášilo. O mandlích jsem zas slyšela, že se mají každý večer namočit 4 ks a ráno sníst. To by ale musely nějaké zbýt. 🙂
Ořechů je mnoho různých plodů a semen, které jsou zdrojem výživných látek a oleje, používají se jako potravina nebo surovina při vaření a přípravě jídel. V obchodě seženete pouze základní druhy, ale na internetu seženete spoustu dalších druhů, které v kamenném obchodě nenajdete.
Už jsem objednala, balíček dorazil brzy, v pořádku, vakuově vše zabaleno. Že bylo vše dobré, je stvrzeno tím, že nic nezbylo, jen mák :-), ale je ho kilo, tak není divu. A o semínka jsem se rozdělila….
S tímto obchodem mám velmi dobré zkušenosti, opravdu vřele doporučuji
Jednou jsem dělala arašidové vanilkové rohlíčky a oříšky jsem mlela o něco déle, než jsem chtěla. Výborné! Namazala jsem si to na rohlík a musela jsem si umlít nové :-). Zkuste si udělat sami doma, velký rozdíl s kupovaným.
O nabídce v e-shopu uvažuji a ořechy objednám rovnou pro celou rodinu. Bude to pro ně milé překvapení. Ořechy si s chutí dáme všichni jen tak, ale i takový ořechový dort … hmmmm, dala bych si hned.
obchod mohu vřele doporučit, rychle vyřídí objednávku, jsou moc milí a ještě posílají dárečky. Já už bych jinde neobjednávala 🙂 Ořechy jsou kvalitní a já jsem víc, než spokojená.
Ořechy mám moc ráda jakékoliv, ale nejraději pistácie. Lískové ořechy si vždy opražím na pánvičce do hněda a v utěrce je pak očistím od slupky, tímto získají výraznější chuť.