Suroviny:
30 květů černého bezu
4 lžičky kyseliny citronové nebo 2 citrony
2 kg cukru
2 l převařené studené vody
Postup:
Květy lehce opláchneme, abychom vyhnali ven broučky, ale nezbavili květy pylu. Zalijeme studenou převařenou vodou. Přidáme dobře umyté nakrájené citrony a necháme 24 hodin odstát.
Přecedíme, přidáme cukr. Pokud použijeme třtinový, budeme mít sirup tmavší. Zlehka povaříme asi 10 minut a plníme do lahví. Do naplněných lahví dáme lžičku rumu nebo slivovice. Připravený sirup se dá sterilizovat asi 15 minut. Vydrží dlouho, ale po otevření ho skladujeme v lednici.
Použití:
Sirup se hodí v létě do osvěžujících nápojů a v zimě do bylinných čajů.
Sirup z černého bezu chutná hlavně Nikolce. Dost často si sama o něj řekne. Dělám ho každý rok, bezinek je kolem dost, a žádná těžká práce. Výsledek je vynikající.