Smrčkový med či Sedmikráskový sirup?

Letošní vrtkavé počasí úrodě příliš nepřeje, ovoce dozrává pomaleji a na domácí džemy si možná malinko počkáme. Využijte ten čas a zkuste mezitím letos něco nového.

Med ze smrkových výhonků

Smrkové výhonky jsou měkoučké a plné vitamínu C, takže se dají konzumovat jen tak nebo přidat např. do salátu. My dnes přinášíme recept, jak si je vychutnat ve formě medu. Výhonky se sbírají cca od dubna do června. Sbírají a konzumují se pouze mladé výhonky do velikosti 4 – 5 cm.

Na 2 menší zavařovací sklenice budete potřebovat:
500 g smrkových výhonků, 500 ml vody, 500 g cukru, 1 střední citrón a 1 lžičku kyseliny citrónové

Postup:

Smrkové výhonky důkladně propláchněte, zalijte vodou a 30 min na mírném plameni povařte, by se z nich začala uvolňovat silice. Odstavte z plotny, přidejte citrón, nejlépe chemicky neošetřený, nakrájený na plátky a nechte takto 24 h louhovat. Občas promíchejte. Druhý den vodu z výhonků sceďte do jiného hrnce, smrčky s citrónem pořádně vyždímejte, přidejte cukr a na nízkém stupni velmi pomalu tekutinu svařujte, až vznikne hustá medová hmota, která se bude táhnout. Ke konci vaření ještě přidejte kyselinu citrónovou pro lepší konzervaci. Výsledná konzistence je něco mezi medem a džemem. Počítejte s tím, že med ještě po vychladnutí trochu ztuhne. Hotový med nalijte ještě horký do připravených čistých a suchých skleniček a obraťte na pár hodin dnem vzhůru. Med skladujte v lednici.

Sedmikráskový mlsací sirup

Na cca 600 ml sirupu budete potřebovat:
500 sedmikráskových květů, 1l převařené horké vody, 400–800 g cukru, 1 citrón, 1 vrchovatou lžičku kyseliny citrónové

Postup:
Sedmikrásky (pouze květy) jen lehce propláchněte a vložte do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte na plátky nakrájený oloupaný citrón. Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat. Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko nebo hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citrónovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru. Sedmikráskový sirup lze použít klasicky do vody jako „šťáva“ anebo jej používat na slazení, či si s ním polít třeba zmrzlinu, lívance nebo palačinky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *