Na švestkový koláč potřebujeme:
Na těsto:
400 g hladké mouky, trochu soli, 2 žloutky, 3 lžíce cukru krupice, 300 ml mléka nebo smetany, 150 ml oleje, kostka droždí, švestky – na velký plech asi 1 kg
Na drobenku:
moučkový cukr smícháme s mletým mákem, polohrubou moukou, máslem a rumem (stačí 2-3 lžíce)
Postup:
do mísy dáme mouku, sůl, cukr, mléko, olej, žloutky i rozdrobené droždí. Uděláme těsto, trochu řidší a necháme vykynout. Potom vložíme na plech s pečícím papírem a poklademe půlkami švestek řezem nahoru. Posypeme mletým mákem, přidáme makovou drobenku a upečeme asi za 40 minut. Ještě teplé zakapeme trochu rumem a pocukrujeme.
Dobrou chuť.
Mák mám, švestky ne, stromek asi zajde, nebo má šarku :-(, takže na podzim koupíme nový. Takže koláč bude buď z kupovaných švestek, nebo až budou v obchodě čerstvé. Asi upeču makovec, než budou.
Švestka sice hodně kvetla, včeliček bylo na ní taky dost, spočítali jsme plody, asi 20 švestek, ale přece jen se podepsal mrazík a jsou tam dvě. Tak snad už vydrží, :-). Takže koláč bude, ale z kupovaných ….
Už dva roky máme nový stromek švestky. Vypadá to, že jich letos bude hodně. Když ne na koláč, tak na knedlíky určitě. Po těch se u nás taky jen zapráší. Hlavně, že jsou s mákem, a to máme všichni rádi.
Už se doma ptali, kdy zase bude …, že už s krémy nechtějí, že prý furt piškotová těsta, tak koupit droždí .. a … jít na to.