Tajemství přípravy bylinek

Bylinky jsou v dnešní době opět velmi žádané a kdo jim alespoň trochu rozumí, tak na ně nedá dopustit. Ovšem  existují různé kombinace směsí, které se připravují odlišným způsobem. Přináším vám malého průvodce v čem spočívá tajemství přípravy. Bylinky se zpracovávají různými způsoby, pojďme se na ně podívat.

Nálev – bylinky se spaří horkou vodou a nechají až 20 minut louhovat

Odvar – ten se využívá především při vaření tuhých částí bylin. Vaří se většinou tak 10 minut, ale záleží co zrovna připravujete. Třeba dubová kůra vyžaduje až půl hodiny varu.

Studený macerát – do studené vody vložíte bylinu a necháte ji louhovat až 8 hodin. Pak se přivede přihřeje nebo přivede k varu a scedí. Takový čaj se pije 3x denně.

Prášek – ten se zhotoví z usušených a rozetřených květů, plodů, listů, kořenů atd. S práškem můžeme posypat jídlo nebo zalít vařící vodou, chvíli nechat, scedit a máte připravený čaj.

Extrakt – vezmete skleničku, kterou naplníte bylinkou a zalijete čistým lihem nebo pravou žitnou kořalkou. Bylinky musí být celé ponořené. Sklenici uzavřeme a dáme třeba na okno, kam svítí slunce. Denně protřepáváme a asi tak za 4-8 dnů je hotovo. Scedíme, přelijeme do čisté nádoby a užívá se 10-20 kapek nakapaných na cukr nebo do studené vody.

Šťáva – rozmačkáme nebo vylisujeme listy, dužinu nebo samotné plody – například jitrocel

Sirup – čerstvě natrhané a omyté bylinky prokládáme po vrstvách s cukrem, mírně stlačujeme a postupujeme až na okraj sklenice, zakončíme cukrem. Druhý a třetí den doplníme opět bylinky, cukr a mírně stlačíme. Poslední vrstva musí být rozhodně cukr. Pak ovážeme celofánem a utěsníme gumičkou. Vložíme do sáčku a pořádně uzavřeme. V zemi si uděláme otvor na stinném místě a do něho vložíme sklenici. Na vrch dáme prkénko a zasypeme hlínou, nic nesmí koukat ven. Po 6 týdnech vyndáme, obsah vymačkáme přes pláténko, přecedíme, krátce povaříme a uskladníme do lahví, které pečlivě uzavřeme a dáme do chladu. Přírodní bylinný sirup je na světě a dá se dělat z většiny bylinek.

Bylinná vína – Listy a stonky bylinek pokrájíme do bílého vína. Po 8 dnech se víno scedí a slije do lahví.

Bylinné likéry – šťávu z bylinek nebo plodů procedíme přes plátýnko, přidáme nakrájený citron bez pecek. Můžeme dát i skořici, na 1 litr šťávy tak 10 g hřebíčku. Litr takto připravené šťávy svaříme s 1,5 kg cukru. Po vychladnutí přidáme litr 40% lihoviny a promícháme. Výsledný likér má mít asi 20% alkoholu.

Bylinné masti – potřebujete vepřové sádlo. Mám výhodu toho, že na mastičky používám domácí. Takže na výrobu potřebujete asi tak 0,5 kg sádla (vyškvařeného) a 3 hrsti nadrobno nakrájených bylinek. Na mírném plameni nebo stupni necháte rozehřívat asi tak 3 hodiny – musíte dát pozor, abyste sádlo nepřepálili. Pak odstavíte a druhý den opět roztavíte, ale tentokrát do něj jen vložíte asi tak 100 g včelího vosku. Směs se přecedí a uchovává v ledničce.

Bylinné kaše – ty se používají tak, že příslušnou bylinku povaříme v troše vody, slijeme vrchní vodu a máme připraveno na zábaly.

Léčivý olej – užívá se jako mazání nebo vnitřně jako kapky. Květy,listy, stonky bylinky nakrájíme a naskládáme do sklenice, tu pak zalijeme olivovým olejem. Za pár týdnů scedíme a je hotovo.

Samozřejmě si můžete dále dopřát bylinkovou koupel, vytvořit do salátů bylinkový ocet atd. Jen dodržujte zásadní pravidlo – používejte pouze bylinky, které znáte.

 

 

4 thoughts on “Tajemství přípravy bylinek”

  1. Bezinky kvetou hodně, ale hlavně u silnic a cest …, to není ale vhodné na konzumování… dřív to bylo jednodušší. Naše babi je měla na zahradě…

  2. Dělám hlavně bylinné likéry, pro děti bez alkoholu, pro dospělé třeba s vodkou. Z likéru se dá udělat i marmeláda – želé, které je výborné třeba na chleba. Muž na želé chodí jen tak se lžičkou :-). Bylinný likér z bezinek, dá se říct, že “uzdravil” jednoho mého známého, byl stále unavený, ospalý, bez nálady. Každý den si dal malého panáka ráno a večer. Dnes je mu velice dobře a přičítá to hlavně těm bezinkám a nedá na ně dopustit. Teď už zase kvetou a už se chystá, až budou “bobulky” a budou dělat doma šťávu. A já mu to věřím, mě to také dělá dobře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *