Česnek je velmi zdravý a v kuchyni potřebný.
To je dobře popsáno zde už v jednom článku. I já ho doma velmi často užívám, ať v syrovém stavu či při vaření. Mám česnek vlastní, sázím ho na zahradě každý rok. A docela se mi jeho pěstování daří, koncem léta sklízím krásné velké zdravé palice.
Takže pak vyvstává nutně otázka, kam s ním?
Přes zimu to jde. Prosušené palice skladuji v ve studené chladné spíži. Ale s přicházejícím jarem začíná česnek klíčit. Do nové sklizně mi nevydrží. Dumala jsem, co s ním, zkoušela různé rady. Pasta, v oleji a pod. Pasta mi ale moc nechutná, v oleji je to lepší, ale, kromě jiného, zase nejde namazat na topinky. A tak jsem vyzkoušela pro mne něco nového. Česnek jsem oloupala, stroužky nasypala do plastové krabice a uložila do mražáku. V průběhu mražení jsem krabici dvakrát vytáhla a důkladně protřepala. To proto, aby se jednotlivé stroužky od sebe odlepily a daly se dobře z krabice vybírat.
Můžu tenhle způsob konzervace doporučit.
Krabičku od zmrzliny má doma pravděpodobně skoro každý. Podle potřeby pouze sáhnu, odeberu pár stroužků a bez rozmrazení vhodím do polévky, potřu topinku či nakrájím na drobno na prkýnku k dalšímu použití. Vyzkoušejte 🙂
Taky pastu nedělám, zdá se mi dost štiplavá, dávám do oleje a s přísadou koření i do mrazáku. Tak vím, že se mi nezkazí.